Wyobraźnia i transmutacja. Składowe myślenia ezoterycznego w filozofii przyrody - Kazibut, Radosław (Filozoficzne Aspekty Genezy, 2025)
W artykule przedstawiono wybrane aspekty związku zachodzącego pomiędzy tradycją zachodniego ezoteryzmu a rozwojem filozofii przyrody. Przyjmując charakterystykę zachodniego ezoteryzmu Antoine’a Faivre’a, przeanalizowano, jak ezoteryczny styl myślenia o przyrodzie wpływał na filozofię przyrody. W pierwszej części artykuły skoncentrowano się na związku wyodrębnionego przez Faivre’a toposu wyobraźni z filozofią przyrody. W drugiej części zarysowano, jak w filozoficznej refleksji nad przyrodą rozumiana była idea transmutacji.