Geneza społeczeństwa w myśli Bernarda Mandeville'a - Droś, Agnieszka (Filozoficzne Aspekty Genezy, 2022)
W artykule przedstawiono paradoks prywatnych przywar i korzyści publicznych Bernarda Mandeville’a na przykładzie jego poglądów na genezę społeczeństwa w oparciu głownie o drugi tom Bajki o pszczołach i The Origin of Honour and the Usefulness of Christianity in War [Pochodzenie honoru i przydatność chrześcijaństwa w wojnie]. Ewolucyjny proces rozwoju społeczeństwa ukazany w tekście różni się od poglądów prezentowanych przez autora w pierwszym tomie Bajki, kładzie bowiem nacisk na długotrwały i spontaniczny charakter postępu dokonanego przez ludzi o niewybitnych umysłach. W swoich rozważaniach Mandeville pozostaje przy kluczowym dla siebie temacie natury ludzkiej i istotności ludzkich przywar w poprawnym funkcjonowaniu grup społecznych. Kontynuuje dywagacje rozpoczęte w pierwszym tomie Bajki nad tym, kim człowiek w rzeczywistości jest. Temat powstania społeczeństwa wpisuje się w deklarowany przez niego cel, jakim jest sprawienie by ludzie lepiej rozumieli samych siebie.