Dyskusja nad artykułem Adama Trybusa, "Program badawczy SETI a teoria inteligentnego projektu" - Bylica , Piotr; Gazda , Małgorzata; Jodkowski, Kazimierz; Kilian, Krzysztof J.; Sagan, Dariusz (Filozoficzne Aspekty Genezy, 2023)
Niniejszy tekst stanowi zapis dyskusji nad artykułem Adama Trybusa, „Program badawczy SETI a teoria inteligentnego projektu”, przeprowadzonej przez pracowników i doktorantkę Instytutu Filozofii Uniwersytetu Zielonogórskiego w ramach spotkań Zielonogórskiej Grupy Lokalnej „Nauka a Religia”. Autor artykułu uznaje, że praktyka porównywania teorii inteligentnego projektu z programem badawczym SETI w celu wykazania naukowego charakteru tej pierwszej jest bezpodstawna. W dyskusji jej uczestnicy wskazują na błędy popełnione przez autora, jak również polemizują z wygłaszanymi w jej trakcie poglądami.