Modelowanie systemów autonomicznych i optymalizacja ich sposobów na przetrwanie - Węgrzyn, Maciej (Filozoficzne Aspekty Genezy, 2021)
Rozważa się problemy systemowe: najmniejszej „czarnej skrzynki” oraz najmniejszego systemu autonomicznego w sensie Mariana Mazura. Przedstawia się pewne konsekwencje biologiczne. Przy użyciu uogólnienia Mazurowskiego pojęcia autonomu rozważa się proste ilościowe aspekty łączenia i optymalizacji działania takich układów. Następnie przedstawia się podstawowe strategie energetyczne organizmów żywych, zapobiegające degeneracji ich materii: rozbudowę, transformację struktury oraz odrzucanie zużytego tworzywa.