CSI i filtr eksplanacyjny: Dembski w ogniu krytyki - Woodward, Thomas (Filozoficzne Aspekty Genezy, 2021)
Autor przedstawia koncepcję filtra eksplanacyjnego, sformułowaną przez zwolennika teorii inteligentnego projektu - Williama A. Dembskiego. Filtr ma służyć jako uniwersalne narzędzie wykrywania projektu, będącego nie tylko dziełem istot ludzkich, ale także wszelkich innych istot inteligentnych. Filtr ma mieć zastosowanie nawet na gruncie takich nauk przyrodniczych, jak biologia czy kosmologia. Autor odpowiada również na niektóre zarzuty skierowane pod adresem koncepcji Dembskiego.