Hipotezy biogenezy krzemowej a zagadnienie elementarnej jednostki życia: Część I: Sedlaka hipoteza "silicydów" i Cairns-Smitha hipoteza "mineralnych genów" - Wnuk, Marian (Filozoficzne Aspekty Genezy, 2023)
W artykule przedstawiono problem modelowania minimalnego systemu żywego z punktu widzenia hipotez mineralnych początków życia. Szczególną uwagę poświęcono hipotezom sformułowanym przez Włodzimierza Sedlaka (krzemowe formy życia) i przez Alexandra Grahama Cairns-Smitha (mineralny „gen”). Wskazano na możliwość rekonstrukcji nowego modelu elementarnej jednostki życia. Dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego tej problematyki.